IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1290 с коронавирус у нас, новите случаи са 56

България се "катери" към следващия пик на заразата, подготвя се масово тестване в Пловдив, каза ген. Мутафчийски

08:11 | 26.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Emily Elconin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Общо 56 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на заразените е 1290, 22 случая са от София. Това съобщиха на брифинг от Националния оперативен щаб. За Видин - 5 нови, без медицински персонал, Сливен - 4, Плевен - 3, Благоевград - 3 и Русе - 2. Пазарджик, Велико Търново и Стара Загора, Ямбол - по един случай.

Активните случаи са 1030, в 11 области на страната.

Три са новите случая на заразени деца - две в Дупница и 1 от Видин. Наблюдава се ново огнище на заразата у нас - край Дупница. Регистрирани са 13 заразени, като общото между тях е работата им в ТЕЦ "Бобов дол". "Броят на тези заразени е плод на по-сериозни изследвания. Ще продължават да се откриват нови случаи. Повечето дори са без симптоми", каза още началникът на Оперативния щаб.

Общо 138 са случаите с коронавирус сред медицинския персонал.

Според ген. Мутафчийски България се "катери" към следващия пик на заразата. Наблюдава се възникването на нови огнища, но благодарение на бързата и адекватна реакция на медиците, те бързо са ограничени. 

„Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка“, отново подчерта генералът. Той отбеляза, че се говори за отхлабване на мерките в Германия, но в същото време в Берлин се изграждат зали за приемане на болни.

„Има ясното съзнание, че такива отхлабвания на мерките ще доведат до усложняване на обстановката. Трябва да има единност в обществото дали може да се плати такава цена, това е и политически въпрос. Експертното мнение е едно и също по света“, каза ген. Мутафчийски.

От Щаба препоръчват на Министерство на здравеопазването да се направи масово тестване в Пловдив, тъй като градът е централен за страната - има заразени, но той не е огнище. Планирано е в рамките на седмица на случайни места в града под тепетата да се направи тестуване на населението. 

Ген. Мутафчийски коментира евентуално връщане на учениците в училищата за завършване на учебната година.

„В света няма еднозначно мнение кой е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени, обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, като при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти. И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим. Всичко това ще доведе до повече заразени, затова всички държави в света насочват повече ресурси към болниците и медиците – по цял свят започват да превръщат спортни зали в полеви болници – въпросът е можем ли да поемем този риск“, попита генерал Мутафчийски.

Относно отваряне на малките къщи за гости той съобщи, че това не би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка в страната.

Днес екипи на Столичната община ще направят обучение за организацията на движението в парковете за родители и малки деца, потвърди генералът. Необходими са ясни правила за разходка като еднопосочно движение по големите алеи, за да няма засичане и струпване на хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още